Behandeling Trauma

De psychosomatische behandeling van trauma bestaat uit:

Brainspotting
Brainspotting is een krachtige, effectieve en lichaamsgerichte traumabehandeling die je in staat stelt om de opgeslagen emotionele en lichamelijke ‘lading’ van stress en trauma op te sporen en te verwerken. Brainspotting heeft een diep bereik in de bewuste én onderbewuste gebieden van de hersenen. Lees meer over Brainspotting.

Psycho-educatie en bewustwording
Met behulp van afbeeldingen en praktische voorbeelden wordt je geïnformeerd over de werking van het autonome zenuwstelsel (brein en lichaam) bij stress en trauma. Je wordt bewust gemaakt van de automatische patronen (gedachtes, gevoelens, emoties en gedrag) die bij jou, als gevolg van stress en trauma, optreden. Wanneer je de beschermende rol van jouw patronen begrijpt, kun je daar compassie en begrip voor opbrengen en komt er ruimte voor het aanleren en ontwikkelen van nieuwe patronen van veiligheid en verbinding.

Verbinding met je lichaam

  • Via lichaamsgerichte oefeningen kun je leren hoe je jouw autonoom zenuwstelsel kunt kalmeren en reguleren waardoor je weer veiligheid en ontspanning kunt ervaren. Dit leer je door: gronden, ademhaling, progressieve relaxatie, focussen, stress- en trauma-ontlading, mindfulness, haptonomie, autogene training en visualisatie.
  • Door verbinding met je lichaam te maken wordt het mogelijk te ervaren wat stress en trauma met je lichaam (en geest) heeft gedaan. Je leert om contact te maken met allerlei (onderdrukte) emoties, fysieke spanningen, pijn en ander ongemak. Met therapeutisch lichaamswerk leer je onprettige gevoelens te onderzoeken en de eventuele onderliggende emoties toe te laten, deze te verwerken of te leren verdragen, in plaats van deze te onderdrukken.
  • Met stressprovocatie-oefeningen kun je jouw eigen grenzen leren ervaren. Je leert de signalen die jouw brein en lichaam afgeven te voelen en te herkennen.
  • Met een reeks lichamelijke oefeningen is het mogelijk om een natuurlijk ontladingsmechanisme van trillen te activeren. Door het trillen kan diepliggende spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, worden ontladen en kan de spanning van het autonome zenuwstelsel los gelaten worden.

Eigenwaarde
Traumabehandeling brengt een proces van verliesverwerking op gang en geeft voeding aan zelfcompassie en eigenwaarde. Daarnaast kunnen oefeningen voor zelfacceptatie en zelfcompassie jouw eigenwaarde vergroten. Met meer eigenwaarde ben je beter in staat om goed voor jezelf te zorgen, hulp te vragen, voor jezelf op te komen, jouw grenzen aan te geven en om gezonde relaties (verbindingen) met anderen aan te gaan.

Veiligheid en verbinding
Alleen in een toestand van veiligheid en verbondenheid is verwerking en herstel mogelijk. Als therapeut zorg ik daarom voor een veilige behandelsetting en stem ik in mijn behandeling op jou af met betrokkenheid en verbinding. In deze veilige setting kun je ervaren en oefenen met het uiten en delen van jouw gevoel met (veilige) anderen. Door je te verbinden met andere mensen kun je een gedeeld gevoel van veiligheid en vertrouwen creëren.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.