De Psychosomatische behandeling bestaat uit een combinatie van therapeutische gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen. De wisselwerking tussen lichaam (voelen) en geest (denken) staat hierbij centraal. De psychosomatische behandeling bestaat uit:
Psycho-educatie
Met behulp van afbeeldingen en praktische voorbeelden wordt je geïnformeerd over de werking van het autonome zenuwstelsel (brein en lichaam) bij psychosomatische klachten.
Therapeutische gesprekken
Dit heeft als doel om inzicht te krijgen in de factoren die de klachten veroorzaken, uitlokken of in stand houden. Je wordt bewust gemaakt van de automatische patronen (gedachtes, gevoelens, emoties en gedrag) die bij jou, als gevolg van stress en spanning optreden. Ook ga je ondervinden wat de invloed is van jouw gedachten en overtuigingen op jouw gevoel, emoties en gedrag. Onrealistische gedachtes kunnen de klachten onnodig in stand houden. Via verschillende behandeltechnieken leer je de problemen achter de klacht te verwerken en op te lossen of beter te hanteren.
Lichaamsgerichte oefeningen
Via lichaamsgerichte oefeningen leer je hoe je jouw zenuwstelsel kunt kalmeren en reguleren waardoor je weer ontspanning kunt ervaren. Je leert contact maken met je lichaam, je gevoel en de hieraan verbonden emoties. Je leert jouw gevoelens te onderzoeken en de eventuele onderliggende emoties toe te laten, deze te verwerken of te leren verdragen. Met stressprovocatie oefeningen kun je de signalen die jouw lichaam afgeeft leren herkennen waardoor je leert jouw eigen grenzen te voelen en aan te geven. Je leert keuzes te maken die passen bij jouw gevoel. Hierdoor wordt jouw eigenwaarde vergroot en neemt jouw draag- en veerkracht toe, waardoor je kunt herstellen.
Dit alles leer je door:
- Aandacht- en ontspanningsoefeningen: gronden, ademhaling, progressieve relaxatie, mindfulness, stress- en spanning-ontlading , autogene training en visualisatie.
- Focussen: het lichamelijk ervaren en onderzoeken van gevoelens en emoties.
- Stressprovocatie: het ervaren van grenzen en werken aan assertiviteit.
- Ervaringsgerichte oefeningen: helpt je bij het maken van keuzes vanuit jouw gevoel.
- Haptonomie: in contact komen met jouw gevoel via aanraking.
Brainspotting
Psychosomatische klachten kunnen verband houden met ingrijpende gebeurtenissen die je eerder in je leven hebt opgedaan. Brainspotting is een effectieve lichaamsgerichte therapievorm om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.
Lees meer over Brainspotting.
Taakgerichte opdrachten
De behandeldoelen worden stapsgewijs uitgebreid met oefeningen en opdrachten. Op deze manier werk je aan jouw weerbaarheid en assertiviteit en wordt de belasting in werk, taken, bewegen en/of sport gedoseerd opgebouwd. Door het plannen van taken of opdrachten leert je met stressvolle situaties om te gaan.
Samenwerking
Indien nodig wordt met jouw goedkeuring de behandeling afgestemd met jouw huisarts, specialist, bedrijfsarts, POH GGZ, psycholoog, fysiotherapeut of andere zorgverlener.
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.