De behandeling

De Psychosomatische behandeling bestaat uit een combinatie van therapeutische gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen. De wisselwerking tussen lichaam (voelen) en geest (denken) staat hierbij centraal.
De psychosomatische behandeling bestaat uit:

Brein- en pijneducatie
Je wordt geïnformeerd over de werking van de hersenen en het zenuwstelsel bij psychosomatische klachten.
Je krijgt uitleg over hoe lichaam en geest samenwerken en elkaar beïnvloeden.

Therapeutische gesprekken

Dit heeft als doel om inzicht te krijgen in de factoren die de klachten uitlokken of in stand houden. Je wordt bewust gemaakt van de invloed van jouw gedachten op jouw gevoel, emoties en gedrag.
Via verschillende behandeltechnieken leer je de problemen achter de klacht te verwerken en op te lossen of beter te hanteren.

Lichaamsgerichte oefeningen
Via lichaamsgerichte oefeningen word je meer bewust van lichamelijke stresssignalen en van (onbewuste) emoties die daaraan verbonden zijn. Je herkent de signalen die jouw lichaam afgeeft en je voelt je eigen grenzen. Je werkt aan jouw weerbaarheid en je leert weer tot rust en in balans te komen.

Dit leer je door:

  • Aandachtsoefeningen: mindfulness, ademhaling, gronden, focussen.
  • Ontspanningsoefeningen: autogene training, progressieve relaxatie, ademhalingsoefeningen, visualisatie.
  • Stressprovocatie, expressieoefeningen.
  • Ervaringsgerichte oefeningen: helpt je bij het maken van keuzes.
  • Haptonomie: in contact komen met jouw gevoel.

Taakgerichte opdrachten
De behandeldoelen worden stapsgewijs uitgebreid met oefeningen en opdrachten. Op deze manier wordt de belasting in werk, taken, bewegen en/of sport gedoseerd opgebouwd. Door het plannen van taken of opdrachten leert je met stressvolle situaties om te gaan.

Samenwerking
Met jouw goedkeuring wordt de behandeling afgestemd met jouw huisarts, specialist, bedrijfsarts, POH GGZ, psycholoog, psychotherapeut, oefentherapeut, fysiotherapeut of andere zorgverlener.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.