Chronische pijn

Wat is chronische pijn
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde in het lichaam en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of een infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel, maar zijn er ook andere redenen die de chronische pijn veroorzaken. Dit is in iedere situatie anders. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Gevolgen van chronische pijn
Chronische pijn beïnvloedt, naast het lichamelijke aspect, ook jouw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe jij de kwaliteit van leven ervaart. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar een receptie toe, omdat je misschien lang moet staan. Je mijdt bepaalde bewegingen uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. De pijn lijkt jouw leven over te nemen. In veel gevallen brengt pijn grote onzekerheid met zich mee.

Behandeling van chronische pijn
In de behandeling krijg je uitleg over hoe pijn werkt in het lichaam, het zenuwstelsel en in de hersenen. Er wordt in kaart gebracht wat de pijn veroorzaakt, hoe je de pijn ervaart en hoe je hiermee omgaat. Je leert hoe lichaam (voelen) en geest (denken) samenwerken. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je leert de pijn te begrijpen en je ontwikkelt vaardigheden om de klachten positief te beïnvloeden. Dit leidt tot meer veerkracht en regie over je leven. Dit stelt jou in staat om grip te krijgen op jouw klachten.

Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

Bekijk een informatiefilm over chronische pijn.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.