Chronische pijn

Wat is chronische pijn
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde in het lichaam en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of een infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Vaak is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel, maar zijn er ook andere redenen die de chronische pijn veroorzaken. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Sensitisatie
Door ervaringen van stress en spanning  kan het pijnsysteem ‘ontregeld’ of ‘overprikkeld’ raken. Dit wordt ook wel sensitisatie genoemd. Door de sensitisatie staat het autonome zenuwstelsel, waaronder het pijnsysteem, te scherp afgesteld op het signaleren van prikkels van onveiligheid en gevaar. Hierdoor worden er onnodig te veel signalen of onterechte signalen opgepikt uit de omgeving, uit de interactie met anderen of uit het lichaam zelf. Zo kunnen niet-gevaarlijke signalen als gevaarlijk (lees pijnlijk) worden geïnterpreteerd, waardoor je onterecht te veel pijn ervaart.

Metafoor: het alarmsysteem
Een inbraakalarm kan om meerdere redenen afgaan. De eerste gedachte is vaak dat het om een inbreker gaat. Als het alarm voor het eerst afgaat, ga je direct op zoek naar een inbreker. Eventueel wordt de politie ingeschakeld (in het geval van pijn wordt de huisarts ingeschakeld). Wanneer het alarm echter om de haverklap afgaat en er herhaaldelijk geen inbreker wordt aangetroffen, is het wellicht zinvol het alarmsysteem zelf eens te onderzoeken. Het alarmsysteem staat te scherp afgesteld of is ontregeld, waardoor deze onterecht afgaat. Deze situatie is te vergelijken met chronische pijn.

Gevolgen van chronische pijn
Chronische pijn beïnvloedt, naast het lichamelijke aspect, ook jouw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe jij de kwaliteit van leven ervaart. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar een receptie toe, omdat je misschien lang moet staan. Je mijdt bepaalde bewegingen uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. De pijn lijkt jouw leven over te nemen. In veel gevallen brengt pijn grote onzekerheid met zich mee.

Bekijk een educatiefilm over chronische pijn.

Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.