Overspannenheid en burn-out

Oorzaak van overspannenheid en burn-out
Overspannenheid en burn-out worden veroorzaakt door langdurige stress en spanning. In het dagelijks leven krijgen we te maken met veel verplichtingen, problemen en gebeurtenissen. Als jijzelf of jouw omgeving meer van jou vraagt dan je aankunt, ontstaat er stress. Stress geeft geen klachten als je voldoende regie kunt houden over de situatie en als je na de fysieke en mentale inspanning  weer snel tot rust kunt komen. Stress is ongezond wanneer je langdurig onder spanning staat. Hierdoor kan het autonome zenuwstelsel (brein en lichaam)  ‘ontregeld’ raken. Dit kan leiden tot overspannenheid of een burn-out.

Overspannenheid
Van overspannenheid kan sprake zijn als je meerdere van de volgende symptomen bij jezelf herkent:  moeheid, onrustig slapen, snel boos of geïrriteerd zijn, niet tegen drukte of lawaai kunnen, gemakkelijk huilen, piekeren, een gejaagd gevoel, moeite met concentreren of dingen te onthouden. Daarnaast zijn er gevoelens van controleverlies, het niet meer aan kunnen, machteloosheid en het gevoel om de grip te verliezen. Het lukt je niet meer om je dagelijkse bezigheden in werk en privé goed te blijven doen. Als de periode van overspanning langer dat een half jaar aanhoudt en als je je vooral moe en uitgeput voelt, dan noemen we het een burn-out.

Burn-out
Bij een burn-out is er langer dan 6 maanden sprake van overspannenheid, waarbij moeheid en uitputting sterk op de voorgrond staan. Je voelt je zowel geestelijk als fysiek opgebrand en het lukt je niet meer om op te laden. Hierdoor heb je grote beperkingen in het functioneren op je werk of in je privéleven. Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. Vaak heb je klachten genegeerd die al langer aanwezig zijn. Je bent doorgegaan tot je echt niet meer kunt. Vaak geef je jezelf de schuld en heb je het gevoel dat je hebt gefaald. Juist mensen met veel gedrevenheid, veel betrokkenheid, veel behulpzaamheid en veel verantwoordelijkheidsgevoel lopen het risico op een burn-out.

De behandeling van overspannenheid en burn-out
De klachten bij overspannenheid en burn-out zijn psychosomatische klachten.
Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.