Psychosomatische therapie

Wanneer je te veel stress ervaart of langdurig onder spanning staat, heb je kans dat jouw lichaam (soma) en geest (psyche) zich niet goed herstellen. Hierdoor kunnen de functies van de hersenen ‘ontregeld raken’, waardoor er lichamelijke en psychische klachten ontstaan. De combinatie van lichamelijke en psychische klachten noemen we psychosomatische klachten. Psychosomatische therapie geeft je inzicht in de onderliggende oorzaak van deze klachten. Je leert je klachten hierdoor te begrijpen en je ontwikkelt vaardigheden om de klachten effectief aan te pakken.

In de behandeling worden therapeutische gesprekken afgewisseld met lichaamsgerichte oefeningen. De benadering is hierdoor praktisch, concreet en ervaringsgericht. Je leert contact maken met je lichaam, je gevoel en de hieraan verbonden emoties. Doordat je de signalen die jouw lichaam afgeeft leert herkennen, word je je bewust van je eigen grenzen. Ook ga je ondervinden wat de invloed is van jouw gedachten en overtuigingen op jouw gevoel, emoties en gedrag. Onrealistische gedachtes kunnen de klachten onnodig in stand houden.

In de psychosomatische behandeling staat de samenwerking van het voelen met het denken en doen centraal. Om belemmerende patronen hierin te kunnen doorbreken is het belangrijk om de achterliggende oorzaak van de klachten te begrijpen. Je leert met een gezonde denkwijze, keuzes te maken die passen bij jouw gevoel. Hierdoor neemt jouw weerbaarheid en veerkracht toe waardoor je kunt herstellen.

Factoren die psychosomatische klachten uitlokken.

Psychosomatische klachten worden uitgelokt als je (bewust of onbewust) te veel stress ervaart of langdurig onder spanning staat. Stress en spanning ontstaan vaak door belastende factoren in de werk en/of privésituatie. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een belangrijke rol. Lees meer over deze factoren van stress en spanning.


Bij deze klachten kan psychosomatische therapie zinvol
zijn.

  • Stress- en spanningsklachten;
  • Overspannenheid, burn-out;
  • Hyperventilatie, ademhalingsklachten;
  • Angst- en paniekklachten;
  • Onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK);
  • Chronische pijn, aanhoudende klachten;

Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.