Psychosomatische therapie

Psychosomatische klachten
Wanneer je te veel stress ervaart of langdurig onder spanning staat, heb je kans dat jouw lichaam (soma) en geest (psyche) zich niet goed herstellen. Ervaringen van stress en spanning worden opgeslagen in de automatische systemen van het brein en het lichaam. Het autonome zenuwstelsel kan hierdoor ‘ontregeld’ of ‘overprikkeld’ raken, waardoor er lichamelijke en psychische klachten ontstaan.

De combinatie van lichamelijke en psychische klachten noemen we psychosomatische klachten. Bij psychosomatische klachten is er geen lichamelijke oorzaak die de klachten (geheel) verklaren. Het zijn signalen van emotionele stress en spanning. Veel mensen met psychosomatische klachten zijn zich niet bewust van de stress en de spanning die in het brein en lichaam wordt vast gehouden. Wil je weten of er bij jou mogelijk sprake is van psychosomatische klachten? Doe een test.

Persoonlijke patronen
De manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen en emoties omgaat, kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan of in stand houden van psychosomatische klachten. Persoonlijke patronen kunnen je kwetsbaar maken voor stress en spanning. Hierbij kun je denken aan: perfectionisme, over je eigen grenzen (laten) gaan, je te verantwoordelijk voelen, controle willen houden, een lage zelfwaardering, het binnen houden van emoties, jezelf aanpassen aan de ander, de ander pleasen, overbezorgd zijn, bevestiging zoeken etc. Persoonlijke patronen kunnen verband houden met ingrijpende gebeurtenissen die je eerder in je leven hebt opgedaan.

Psychosomatische therapie
Psychosomatische therapie geeft je inzicht in de onderliggende oorzaak van jouw klachten. De wisselwerking tussen voelen, denken en doen staat centraal. Je wordt je bewust gemaakt van de automatische patronen (gedachtes, gevoelens, emoties en gedrag) die bij jou, als gevolg van stress en spanning optreden. Je leert je klachten hierdoor te begrijpen waardoor er ruimte komt voor verwerking en voor het aanleren en ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en patronen.

In de behandeling worden therapeutische gesprekken afgewisseld met lichaamsgerichte oefeningen. De benadering is ervaringsgericht. Je leert contact te maken met je lichaam, je gevoel en de hieraan verbonden emoties. Je leert jouw gevoelens te onderzoeken en de eventuele onderliggende emoties toe te laten, deze te verwerken of te verdragen.

Via lichaamsgerichte oefeningen leer je hoe je jouw zenuwstelsel kunt kalmeren en reguleren waardoor je weer ontspanning kunt ervaren. Doordat je de signalen die jouw lichaam afgeeft leert herkennen, word je je bewust van je eigen grenzen. Je leert met een gezonde denkwijze, keuzes te maken die passen bij jouw gevoel. Hierdoor wordt jouw eigenwaarde vergroot en neemt jouw en draag- en veerkracht toe, waardoor je kunt herstellen.

Psychosomatische therapie kan zinvol zijn bij:

Meer achtergrondinformatie over het ontstaan van psychosomatische klachten kunt u vinden bij de polyvagaaltheorie.

Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.