Hyperventilatie, angst en paniek

Hartkloppingen, benauwdheid, druk op de borst, duizelingen, gevoel van angst..
De klachten bij hyperventilatie en angst kunnen erg verontrustend zijn.
Het kan je doen denken dat je een probleem hebt met je hart of met je longen. Je kunt het vertrouwen in je lichaam kwijtraken en er erg onzeker door worden. De klachten kunnen zo hevig zijn dat het kan leiden tot een paniekaanval waarbij het voelt alsof je de controle over jezelf verliest.

De kans is groot dat je voortdurend bezig bent met deze klachten en er alles aan doet om deze te voorkomen of om er controle over te krijgen. Een gevolg kan zijn dat je situaties of plaatsen die je met deze klachten associeert, gaat vermijden. Dit gedrag roept ook weer stress en angst op. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij de klachten vaak alleen maar erger worden.

 

Bij hyperventilatie, angst en paniek kun je last hebben van de volgende klachten:

Lichamelijke klachten:
Benauwd gevoel, kortademigheid, veel zuchten, veel gapen, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen, pijn of druk op de borst, zweten, tintelingen of prikkelingen in de handen en voeten, tintelingen rond de mond, misselijkheid, droge mond of een prop in de keel.

Geestelijke klachten:
O jee gedachtes zoals bijvoorbeeld: O jee, ik krijg een hartaanval, O jee, ik ga flauwvallen, O jee, ik word gek etc.
Emoties zoals angst en paniekgevoel

Gedrag:
Overdreven alert zijn op lichamelijke klachten.
Proberen om controle te krijgen over de klachten.
Vermijden van situaties of plaatsen die de klachten oproepen.

Het is belangrijk om te weten: hyperventilatie, angst en paniek is niet gevaarlijk! Het is een reactie van het lichaam op stress en angst. Bij stress en angst waarschuwen je hersenen voor een ‘bedreigende situatie’. Stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam zich voorbereidt om te kunnen vechten of vluchten. Het is dan heel functioneel dat je extra alert bent, dat je ademhaling omhoog gaat, dat je hartslag versnelt en dat je spierspanning opbouwt. Wanneer stress te veel wordt of te lang aanhoudt, kan het autonome zenuwstelsel ontregeld raken. Je kan dan bijvoorbeeld hartkloppingen, duizelingen of een snelle ademhaling hebben op het moment dat je rustig op de bank zit. Of je ervaart ‘zomaar’ angst. Als deze signalen van stress en angst verkeerd beoordeeld worden met ‘o jee gedachtes’, ontstaat er een angstprobleem.

Bekijk een educatiefilm over angst en paniek.

De behandeling van hyperventilatie, angst en paniek
De klachten bij hyperventilatie, angst en paniek zijn psychosomatische klachten.
Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

Accenten bij de behandeling zijn:

  • Veranderen van de overtuigingen rondom hyperventilatie, angst en paniek. Je krijgt inzicht in hoe gedachtes en overtuigingen de klachten kunnen veroorzaken en hoe je dat kunt tegengaan. Je leert O jee- gedachtes om te buigen naar de gedachte ‘Ik kan het aan’!
  • Beter omgaan met angst. Je leert omgaan met vervelende (en vaak heftige) angstgevoelens door deze juist toe te laten, te onderzoeken en te leren verdragen.
  • Het verminderen van stress en leren hoe te ontspannen. Hierdoor krijg je weer vertrouwen in je lichaam en in jezelf.
  • Veranderen in gedrag. Je leert om de focus niet meer op je lichaam te hebben maar op dat wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Stap voor stap leer je alle situaties en plaatsen weer op te zoeken zodat je niet meer vermijdt en je de regie over je leven weer terug hebt.

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken, neem gerust contact met me op