SOLK

Wat is SOLK
SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Somatisch betekent ‘lichamelijk’. Het gaat dus om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak. Het zijn klachten die langer duren dan gebruikelijk en die niet vanzelf overgaan. De klachten worden vaak erger in de loop van de tijd en breiden zich uit naar andere delen van je lichaam. Ook kunnen de klachten steeds wisselen. Soms is er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar dan het is onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn of waarom ze zo lang duren.

De klachten zijn bekend onder verschillende ‘syndroomnamen’ zoals fibromyalgie, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplashsyndroom, RSI, chronische pijn, chronisch vermoeidheidssyndroom, overspanning, burn-out, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn. De huisarts of specialist komt tot de constatering SOLK wanneer je langer dan enkele weken meerdere psychosomatische klachten hebt en bij medisch onderzoek geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Wil je weten of er bij jou mogelijk sprake is van SOLK? Doe de SOLK-test.

Verklaring van SOLK
Een verklaring wordt gevonden in factoren die te maken hebben met stress en spanning, zonder dat je je daar bewust van bent. Je ervaart namelijk wel lichamelijke klachten waarvan je veel last hebt. Het is goed mogelijk dat jij al een moeilijke zoektocht achter de rug hebt langs diverse specialisten en therapeuten. Terwijl niemand iets kan vinden en niets blijvend helpt, houden de klachten aan en geven ze beperkingen in dagelijkse bezigheden, werk en relaties.

De behandeling van SOLK
SOLK is een psychosomatisch klachtenbeeld. In de behandeling krijg je uitleg over de werking van de hersenen en het zenuwstelsel bij SOLK. Er wordt in kaart gebracht wat de klachten veroorzaakt, hoe je de klachten ervaart en hoe je hiermee omgaat. Je leert hoe lichaam (voelen) en geest (denken) samenwerken. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je leert de klachten te begrijpen en je ontwikkelt vaardigheden om de klachten effectief aan te pakken.

Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

SOLKNet
Praktijk Psychosomatiek is aangesloten bij SOLKNet. Dit is een landelijk netwerk van psychosomatische therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met SOLK.

Bekijk de SOLK educatiefilm ‘Pijn en het brein’

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.