ALK / SOLK

SOLK
Jaren lang is de term SOLK gebruikt voor psychosomatische klachten. SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Somatisch betekent ‘lichamelijk’. Het gaat dus om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak. De term SOLK legt de nadruk op het ontbreken van een medische oorzaak van de klachten, dus op wat er níet is.

ALK
Tegenwoordig noemen we deze klachten ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Daarbij ligt de nadruk op wat er wel is, namelijk het aanhouden van lichamelijke klachten door psychologische en sociale factoren. Onder ALK vallen niet alleen psychosomatische klachten, maar ook somato-psychische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten die wel een aanwijsbare medische oorzaak hebben, maar waarbij de psychologische en sociale factoren de lichamelijke klachten versterken.

ALK / SOLK klachten zijn klachten die langer duren dan gebruikelijk en die niet vanzelf overgaan. De klachten worden vaak erger in de loop van de tijd en breiden zich uit naar andere delen van je lichaam. Ook kunnen de klachten steeds wisselen. Soms is er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar dan het is onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn of waarom ze zo lang duren. De klachten zijn bekend onder verschillende ‘syndroomnamen’ zoals fibromyalgie, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, whiplashsyndroom, RSI, chronische pijn, chronisch vermoeidheidssyndroom, overspanning, burn-out, prikkelbare darmsyndroom, nekpijn en (lage) rugpijn. De huisarts of specialist komt tot de constatering ALK / SOLK wanneer je langer dan enkele weken meerdere psychosomatische klachten hebt en er bij medisch onderzoek geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden die de klachten geheel verklaren.

Verklaring van ALK / SOLK
Een verklaring wordt gevonden in factoren die te maken hebben met stress en spanning, zonder dat je je daar bewust van bent. Je ervaart namelijk wel lichamelijke klachten waarvan je veel last hebt. Het is goed mogelijk dat jij al een moeilijke zoektocht achter de rug hebt langs diverse specialisten en therapeuten. Terwijl niemand iets lichamelijks kan vinden wat de klachten (geheel) verklaart en niets blijvend helpt, houden de klachten aan en geven ze beperkingen in dagelijkse bezigheden, werk en relaties.

De behandeling van  ALK / SOLK
ALK / SOLK is een psychosomatisch klachtenbeeld.
Bekijk waar de behandeling uit bestaat.

Netwerk Psychosomatiek Nederland
Praktijk Psychosomatiek is aangesloten bij Netwerk Psychosomatiek Nederland.
Dit is een landelijk netwerk van psychosomatische therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met ALK / SOLK.

Bekijk de educatiefilm ‘Pijn en het brein’

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact op.