Trillen voor stress- en trauma-ontlading

Trillen is een lichaamseigen mechanisme (van het autonoom zenuwstelsel) om spanning te ontladen. Bij zoogdieren is trillen een natuurlijk herstelproces dat automatisch in gang gezet wordt. Bij mensen verloopt dat proces moeilijker omdat we geneigd zijn met ons verstand dat trillen als een raar, lastig of nutteloos verschijnsel te onderdrukken. Het gevolg is dat het lichaam de stress en trauma niet kwijt kan en dat het wordt vastgehouden en opgeslagen in het autonome zenuwstelsel (brein en lichaam).

Met een reeks lichamelijke oefeningen is het mogelijk om het natuurlijke ontladingsmechanisme van trillen te activeren. Door het trillen kan diepliggende spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, worden ontladen en kan de spanning van het autonome zenuwstelsel los gelaten worden.

De spiertrillingen die je met de oefeningen zelf op gang brengt, kalmeren en reguleren het autonome zenuwstelsel waardoor spanning direct afneemt en je meer rust kan ervaren. Je kunt de oefeningen naar behoefte zelf toepassen waarbij het je meer regie geeft over jouw eigen stressregulatie.

Deze oefeningen werken ondersteunend bij het verwerken van trauma en bij het verlagen van stress, spanning, angst en pijn.